vrijdag 4 februari 2011
Toerisme
Toerisme is door de jaren heen een zeer belangrijke inkomstenbron voor Thailand geworden. Het land weet zich in het buitenland uitstekend te verkopen met kreten als Amazing Thailand, Land of Smiles en Smooth As Silk. De afgelopen jaren zijn de bezoekersaantallen verscheidene malen onder druk komen te staan door incidenten van verschillende aard. In 2003 en 2004 waren er natuurlijke oorzaken, achtereenvolgens SARS, vogelgriep en tsunami. Recenter was er politieke onrust met de bezetting van het internationale vliegveld eind 2008 en de red shirts demonstraties in 2010.
Telkens als een gebeurtenis zich aandient die het toerisme aanzienlijk schaadt, wordt de vraag opgeworpen of dit consequenties heeft voor de lange termijn. Met name tijdens de politieke onrust werd door velen beweerd dat een aanzienlijke groep toeristen Thailand voortaan links zou laten liggen. Wie wil er het risico lopen dat je vlucht niet doorgaat of dat het land bijkans in burgeroorlog is?
Ik heb de nuchtere cijfers eens opgezocht en daaruit blijkt geen negatief lange termijn effect te ontdekken. Weliswaar is er een sterke korte termijn dip, de positieve trend wordt daarna weer snel opgepakt alsof er niets gebeurd is. Het negeren van negatieve zaken hebben de Thai tot kunst verheven en die mentaliteit slaat blijkbaar over op de toeristen.
Bijgaande grafiek van mijn hand (vakkundig gecorrigeerd voor seizoenspieken) laat zien dat het toerisme in 13 jaar tijd meer dan verdubbeld is, naar bijna 16 miljoen bezoekers in 2010. Tevens vertoont de grafiek een vrij rechte lijn, behoudens de dipjes, wat aangeeft dat de rek er nog niet uit is. Dat is een knappe prestatie, aangezien de concurrentie vanuit andere landen in de regio groeit. Vooruitkijken is niet de sterkste eigenschap van de Thai. Toch heeft men op tijd ingezien dat er uit het Westen weinig groei meer te halen is en heeft men bijtijds de pijlen gericht op India (29% stijging in 2010) en China (+45%), enorm grote landen met een sterk groeiende middenklasse. Het rijke Midden Oosten (+23%) staat eveneens in de belangstelling van het Bureau of Tourism.
Ook de Russen hebben Thailand en masse ontdekt (+81%), al is dat volgens mij niet het gevolg van bewuste marketing, maar meer een kwestie van mond-tot-mond reklame aldaar. Ze komen niet verder dan de vreselijke badplaats Pattaya, waar ze een kwalijke reputatie hebben opgebouwd. Maar geld is geld, denkt nu eenmaal iedereen ter wereld in de toeristenindustrie. Dus staat ook in Thailand de deur voor de rijke patjepeeƫrs uit Oost Europa wijd open.
De trend van het Thaise toerisme is dus nog steeds positief, al blijft Nederland rond 200 duizend toeristen hangen. Toch schoppen vervelende incidenten een behoorlijke deuk in de inkomsten. Op basis van de cijfers heb ik een schatting gemaakt van de misgelopen bezoekers:
- SARS: 1,3 mln
- Vogelgriep: 300 duizend
- Tsunami: 900 duizend
- Vliegveldbezetting: 1,3 mln
- Red shirts: 700 duizend
Moraal van het verhaal: Beter een vogelgriep dan een mensengriep, en liever de hoofdstad in de fik steken dan het vliegveld bezetten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten