Thailand heeft de watersnood ramp nauwelijks achter zich. Ik lees er weinig meer over, maar luttele weken geleden stonden er nog berichten in de krant over burgers die protesteerden dat het water nog steeds niet uit hun wijk was verdwenen. Een aanzienlijk deel van de bevolking is bezig om de schade aan hun bezittigen te herstellen. Voor velen is er weinig meer te redden en hun huis zal volledig opnieuw moeten worden opgebouwd.
Inmiddels heeft de regering meermaals aangegeven dat voor een herhaling absoluut niet gevreesd hoeft te worden. Er zullen op tijd maatregelen worden genomen. Een regering die voortdurend bewijst onjuiste informatie te verstrekken en incapabel te zijn, dient echter niet op haar woord vertrouwd te worden. Het is wijzer om op harde cijfers af te gaan en die zijn nogal verontrustend.
De regering heeft de schuld van de waterramp afgeschoven op de overvloedige regenval. Onafhankelijke experts zijn het er echter over eens dat de overheid verzuimd heeft om water uit de vele dammen af te laten vloeien. Op het moment dat de aangekondigde moessonregens zich over Thailand uitstortten, waren de dammen al nagenoeg vol. Niet zo slim.
De experts waarschuwen nu dat het waterpeil momenteel in de dammen nog hoger is dan exact een jaar geleden. Zie bijgaande infographic uit de Bangkok Post. De overheid heeft de afgelopen drie maanden van droogte blijkbaar niet benut om voldoende water te lozen. Verantwoordelijke functionarissen wijzen erop dat er nog een paar maanden te gaan zijn totdat het regenseizoen begint en beweren dat er tegen die tijd voldoende water afgevloeid zal zijn.
Gezien de huidige hoge waterstand is het echter gerechtvaardigd om de laconieke woorden met een flinke korrel zout te nemen. Je kunt niet ineens een hele grote hoeveelheid water uit de dammen laten lopen, want dan komt boerenland onder water te staan. Dit had dus geleidelijk moeten gebeuren. Als de weergoden het dit jaar wederom op Thailand gemund hebben, is een herhaling van de ramp heel goed mogelijk. De economische schade op lange termijn zal dan groter zijn. Buitenlandse ondernemingen met productiefaciliteiten in Thailand waren afgelopen jaar not amused over de gang van zaken en de schade die ze opliepen. Verkassen naar een ander land kost echter nogal wat en dus blijven de meeste vooralsnog in Thailand. Maar als ze twee jaar achter elkaar de pineut zijn door falen van de overheid, dan zal voor veel ondernemingen toch echt de maat vol zijn.
Als er niet snel iets gebeurt, dreigt er dus een nieuwe ramp voor Thailand, veroorzaakt door de onvoorstelbaar lakse houding van de overheid. Een ezel stoot zichzelf geen twee keer aan dezelfde steen. Thailand wel? We mogen het helaas niet uitsluiten. Stom dat ik mijn ongebruikte kaplaarzen al heb weggegooid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten