Ik heb in eerdere stukjes al eens gemeld dat status belangrijk is voor de Thai. En status ontlenen ze bij voorkeur aan oppervlakkige, materiele zaken. Iedere Thai wil dan ook een hippe telefoon en velen bezitten een model dat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven, maar waar ze met liefde krom voor liggen. Mocht je naar Bangkok komen, verbaas je dan niet als je taxichauffeur in een rammelende bak rijdt, maar toch een iPhone heeft. Als je zo'n duur ding hebt, wil je het weten ook. Dus sta je er in de metro constant mee te pielen en laat je hem niet in je locker liggen als je gaat fitnessen. Je moet tenslotte bereikbaar zijn.
Hoeveel het mobieltje voor de Thai betekent, werd afgelopen week mooi geillustreerd. Je weet wellicht dat het leven in een Thaise gevangenis geen lolletje is. Verscheidene farang hebben reeds in boekvorm verslag gedaan van de verschrikkingen in het Thaise gevangenisleven. Er zijn zelfs zoveel boeken over verschenen dat je het een genre zou kunnen noemen. Gevangenen worden in grote groepen in veel te kleine cellen gepropt, waar ze op de grond moeten poepen en de beperkte ruimte ook nog eens met ratten moeten delen. Er is niet genoeg eten voor iedereen en ook niet genoeg ruimte voor iedereen om 's nachts te kunnen liggen. Get the picture?
Sinds ik in Thailand ben, alweer drie jaar, heb ik nooit iets gelezen over een opstand tegen de erbarmelijke leefomstandigheden in de gevangenissen. Tot nu toe dan. Vrijdag hebben bewakers iets ten noorden van Bangkok vier mobiele telefoons in beslag genomen. Deze waren door familieleden van gevangenen naar binnen gesmokkeld. Nou, toen waren de rapen gaar. Tweehonderd criminelen gaven middels brandstichting blijk van hun ongenoegen, volgens de Bangkok Post en The Nation:
"Correction officials are negotiating with prisoners at Lop Buri prison who staged a riot and threatened to burn prison's premises. Prisoners at a Lop Buri prison rioted and set minor fires on items on Thursday to protest crackdown on the use of mobile telephones. Police said about 200 prisoners were involved in the riots in the Lopburi prison. The incident erupted after officials confiscated four mobile phones thrown inside the facility by relatives of some of the 2,200 inmates."
Zie je het voor je? Jarenlang leef je onder mens onterende omstandigheden en onderga je pesterijen en gewelddadigheden van de bewakers. Maar als ze de telefoon van je collega-gevangene afpakken knapt er iets in je. Tussen de ratten en stront leven is tot daar aan toe, maar je moet wel bereikbaar zijn. Als je in de gevangenis zit, heb je als mens fundamenteel recht op een mobieltje. Ze noemen die dingen niet voor niets cell phones.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten