donderdag 15 juli 2010

Khlong Toei markt

Bangkok is de afgelopen twee decennia sterk gemoderniseerd. In de meeste delen van het centrum vind je grote hotels, kantoren, shopping malls en parkeergarages. Een uitzondering is de wijk Khlong Toei. Dit is van oudsher een achterstandswijk, zoals dat in Nederland heet. De economische vooruitgang lijkt aan Khlong Toei voorbij te gaan. Weinig hoogbouw, veel verpauperde woningen, krotten onder bruggen.

Een letterlijk kleurrijk en levendig onderdeel van Khlong Toei is de enorme versmarkt. Kleurrijk vanwege de vele soorten groenten, fruit en kruiden. Levendig vanwege de kippen en vissen die je er in levende staat kunt kopen. Ze worden ook ter plekke geslacht, indien je geen zin hebt om thuis op je balkon zelf een kip de nek om te draaien of een krab dood te meppen.

Ondanks dat de markt vlakbij het centrum ligt, vind je er vrijwel geen toeristen. Ik kwam tijdens mijn rondgang geen enkele andere buitenlander tegen. Hoewel het luttele minuten lopen is vanaf het metrostation, moet je maar net weten waar het is, want het ligt wat verscholen. Blijkbaar maken de reisgidsen er weinig woorden aan vuil. Vreemd, vind ik, want als je het echte Thailand wilt zien, moet je hier zijn. De gemoedelijke sfeer. De kleuren en geuren. De wereldberoemde Thaise glimlach. Hier geen blèrende Katwijkse viswijven of een Leidenaar die luidkeels zijn 'aarruhbeiuh' aanprijst. Als je wat wilt kopen, horen ze het wel van je.

Bijgaande filmpje geeft een indruk, hoewel je eigenlijk zelf tussen de stalletjes zou moeten lopen om de sfeer echt goed te kunnen proeven. Het filmpje is wat lang, ik kon het niet laten.
Tip: de filmpjes op dit blog worden altijd klein weergegeven. Als je de browser in laat zoomen, is het beter te zien.



Geen opmerkingen: