maandag 8 december 2008

Bananenmonarchie deel 4: Long Live The King!

Momenteel is de rust hier weer even teruggekeerd. Afgelopen vrijdag 5 december werden op Suvarnabumi Airport de vluchten hervat. Op dezelfde dag vierde Thailand de 81e verjaardag van de koning. Toevallig? Ik denk het niet.

In Thailand is de koning echt helemaal de koning. De Thaien houden van hun koning als nergens anders ter wereld. Zijn verjaardag is hier een grote gebeurtenis en geheel op zijn Thais moet het dan vooral gezellig zijn, zonder problemen.

De PAD heeft met het bezetten van regeringsgebouwen en de vliegvelden van Bangkok het land onmetelijke schade toegebracht. Regeren is al maanden bijna onmogelijk. Meer dan 300.000 toeristen konden niet naar huis. Het toerisme, waar miljoenen mensen direct of indirect afhankelijk van zijn, is voor de komende jaren de nek omgedraait. De PAD heeft schijt aan alles,...alles behalve de verjaardag van de koning!

Met de acties probeerde de PAD het leger te verleiden tot een coup. Het leger hapte echter maar niet toe en het volk was ‘not amused’ door de acties. En toen stond daar ineens 5 december voor de deur. In enkele dagen tijd werd op geheel Thaise, onnavolgbare wijze de weg vrij gemaakt voor een onbezorgd verjaardagsfeest:

- Op maandag verliet de PAD de regeringsgebouwen.
- Op dinsdag deed de rechtbank onverwacht snel de uitspraak dat de regeringspartijen ontbonden worden vanwege corruptie.
- Op woensdag verliet de PAD als ‘overwinnaar’ de vliegvelden.
- Op donderdag werd de heropening van de vliegvelden voorbereid.
- Op vrijdag werd er weer gevlogen.

In mijn ogen één groot toneelspel om de koning niet te beledigen. Inmiddels weet niemand hier wat er gaat gebeuren nu de regering is afgetreden. De ontbonden regeringspartijen kunnen volgens de constitutie onder een andere naam verder regeren. Het enige echte verschil is dat de leiders van de partijen vijf jaar niet politiek actief mogen zijn en dat er dus weer eens een nieuwe president naar voren geschoven moet worden: de volgende stroman van Thaksin. De PAD is ondertussen druk bezig om verbonden met andere partijen te sluiten en zo een meerderheid in het parlement te vormen. Achterkamertjespolitiek in optima forma. Er is dus op dit moment door de PAD in feite nog weinig bereikt, maar dat kan de komende dagen zomaar veranderen.

De beoogde president van de PAD heeft inmiddels al met droge ogen aangekondigd dat hij het toerisme er bovenop wil gaan helpen en het imago van Thailand wil gaan verbeteren. Indien ze het onderspit delven, zal hij waarschijnlijk zijn best gaan doen om nog meer schade aan te richten, maar dat zegt hij er niet bij.

Geen opmerkingen: