zondag 14 februari 2010

Dag des oordeels

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Thailand voor het laatst op negatieve wijze wereldnieuws was vanwege demonstraties. In november 2008 werd het internationale vliegveld bezet, in april 2009 werd een Aziatische conferentie wreed verstoord, waarbij regeringsleiders haastig geevacueerd moesten worden. Sindsdien zijn er ondanks constante dreigementen van de red shirts geen geweldadige demonstraties meer geweest. Je zou dus de indruk kunnen hebben dat het hier rustig is, maar dat is dan een stilte voor de storm. De aankomende uitspraak van de rechter in de zaak tegen Thaksin staat gepland op 26 februari en werpt zijn schaduw ver vooruit. Ongeacht de uitkomst zal de uitspraak dramatischer zijn dan alle Thaise soaps bij elkaar (en dat is een behoorlijk statement).

De voormalige premier (2001 - 2006) wordt ervan beschuldigd zichzelf tijdens zijn bewind op ongeoorloofde manier verrijkt te hebben. Dit wordt door vrijwel niemand betwijfeld, zelfs zijn aanhangers zullen toch niet zo naief zijn, maar of het rechterlijk gezien voldoende bewezen kan worden, is nog de vraag. Daarnaast is de Thaise rechtspraak natuurlijk sterk verweven met allerlei politieke krachten, wat zo'n uitspraak nog onvoorspelbaarder maakt.

Er is een flinke lijst aan aanklachten. De belangrijkste betreft de vermeende overtreding van de regel dat een premier geen financiele belangen in bedrijven mag hebben tijdens zijn ambtstermijn. Thaksin had zijn belangen bij zijn aantreden verkocht...aan zijn eigen familie, naar verluid voor een prikkie. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat het de betreffende bedrijven tijdens zijn premierschap voor de wind ging en dat de financiele belangen met wonderbaarlijke proporties toenamen en tegen astronomische bedragen verkocht werden.

De staat heeft al enige tijd geleden de vermogens van Thaksin laten bevriezen en wil ze via de rechtszaak opeisen. We hebben het hier niet over een al dan niet onterecht gedeclareerde zonnebril van Wouter Bos, maar over de lieve som van 2,2 miljard dollar. De rechtzaak zet de toch al zo slechte verhoudingen tussen de gevestigde orde en de arme plattelandsbevolking nog maar eens extra op scherp. Bij een, te verwachten, veroordeling van Thaksin lijken geweldadige demonstraties onvermijdbaar. Voor de arme bevolking is Thaksin een echte Robin Hood. Dat hij bij de herallocatie van welvaart zichzelf zeker niet vergat is voor hen geen bezwaar. De rechtszaak is dus een een flinke lont in het kruitvat der nationale verdeeldheid. Een voor Thaksin nadelige uitspraak kan de boel wel eens tot ontploffing brengen. De voorzorgsmaatregelen van de regering zijn veelzeggend over de dreiging. Er zal een politiemacht van 20.000 man op de been gebracht worden om de woede in te kunnen dammen; 7.000 in Bangkok en 13.000 in de arme pro-Thaksin provincies. Terwijl de spanning in de media dagelijks opgebouwd wordt, houdt het land de adem in.

Geen opmerkingen: