maandag 6 december 2010

Schaamte

In de meeste delen van de wereld roept Nederland sympathie op, wellicht met uitzondering van onze buurlanden. Die kennen ons te goed. Een van de eerste vragen die een Thai aan een buitenlander stelt is 'where you from?' Dan blijkt keer op keer dat Nederland er ook hier goed op staat. Niet in de laatste plaats vanwege het voetbal. 'Holland very good!'. De Thai noemt steevast een aantal favoriete voetballers op, wat varieert van oudere helden als Van Basten en Bergkamp tot spelers van de huidige lichting als Van Persie en Sneijder. Overigens zijn ook collega-expats best enthousiast over de WK verrichtingen van dit jaar, ondanks de kritiek in Nederland zelf. Het duo De Jong/Van Bommel is een uitzondering en kan op weinig waardering rekenen. Waarom geen Van der Vaart? Leg dat maar eens uit,

Ook Ramon Dekkers is wereldberoemd in heel Thailand. Taxi chauffeurs kunnen uit hun dak gaan als zijn naam valt. Net als jullie had ik nog nooit van hem gehoord, maar de Thai verzekeren mij dat iedere tegenstander met knikkende knieen de ring betrad. Als eerste buitenlandse Thaiboks kampioen heeft hij het eeuwige respect. Ze zijn trots dat hij met een Thaise getrouwd is. Sommigen noemen hem de beste ooit en demonsteren dit met bijgaande schijnboks bewegingen. Het zal wel.

Nederland staat er dus goed op hier. Er zijn echter van die momenten dat je je dood schaamt op Nederlander te zijn. Heb ik even geluk dat darts hier niet wordt uitgezonden.

Geen opmerkingen: