vrijdag 30 september 2011

Centrum van het universum

Terwijl ik dit stukje begin te tikken start mijn favoriete radiostation net 'Man of the world' van Fleedwood Mac. En dat terwijl het stukje juist het tegenovergestelde aansnijdt. De Thai zijn namelijk totaal geen wereldburgers en kijken in het algemeen niet verder dan de eigen landsgrenzen. Op school krijgen ze naar verluid weinig mee over hoe de wereld in elkaar steekt en als ik hier de kranten en nieuwsuitzendingen op TV bekijk, dan is het allemaal binnenlands nieuws wat de klok slaat. Er moet toch wel iets heel belangwekkends gebeuren, denk aan Nipplegate of de dood van Michael Jackson, wil buitenlands nieuws de voorpagina's halen.

Je mag het de jeugd waarschijnlijk dan ook niet kwalijk nemen dat ze geen flauw benul hebben van de tweede wereldoorlog (waar Nederlandse politici meer dan 60 jaar later nog tot vervelens toe aan refereren als het woord buitenlander ook maar zijdelings ter sprake komt). Volgens mij weten vele Thai zelfs amper wat zich 30 jaar geleden over de oostgrens in Cambodja afspeelde. Toch hebben sommige tieners wel eens beelden van Hitler en andere nazi karakteristieken gezien. En dus dachten sommige leerlingen van een school in Chiang Mai dat het wel een goeie bak zou zijn om het jaarlijkse themafeest dit maal als nazi's verkleed te gaan. Lachuh joh. En zo kon het gebeuren dat een stoet kinderen in nazi stijl het schoolterrein op paradeerde. Een meisje verkleed als Hitler, inclusief nep-snor, gevolgd door leerlingen die vlaggen met hakenkruizen droegen.

Westerse ouders en leraren wisten niet wat ze zagen en reageerden zeer geschokt, net als ik toen ik het las en de foto's zag. De Engelse Daily Mail citeert een van de aanwezige farang leraren: 'It was all very embarrassing. Traditionally the students wear fancy dress on the summer sports day and they like to keep everything they are preparing quiet. Nobody saw any swastikas [hakenkruizen] around the school before the event. But then on sports day when we saw these Nazi storm troopers we were appalled. We told the Thai teachers that this was not on. But they did not understand what was wrong with the display.'

De laatste zin is typerend voor de Thaise mentaliteit om nergens een probleem van te maken. Lekker belangrijk. Afgevaardigden van de Engelse, Amerikaanse, Franse en Duitse consulaten togen direct op hoge poten naar Chiang Mai, maar het Thaise schoolhoofd maakte zich er vanaf met: 'We did not know what the students had planned. No offence was intended.' Niemand hoeft te hopen dat iets dergelijks niet meer gebeurt, want vier jaar geleden vond een vrijwel identieke vertoning op een andere school plaats. En vorig jaar onstond nogal wat opschudding in Pattaya, waar de plaatselijke Madam Tussaud zichzelf promootte door in de hele stad billboards van hun Hitler beeld te plaatsen. Vinden farang leuk, zo'n historisch figuur, zullen ze gedacht hebben.

Nee, de gemiddelde Thai heeft geen flauw benul wat zich elders in de wereld afspeelt. Het is Thailand voor en Thailand na, zo wordt het van jongs af aan ingeprend. Vraag me niet hoe vaak ik hier al niet gehoord heb dat Thailand het beste land ter wereld is. Als de leraar dat maar vaak genoeg zegt, dan is het zo. Thailand number one. Hartelijke groet vanuit het centrum van het universum (waar het overigens wel erg goed toeven is, dat moet ik ze nageven).

Geen opmerkingen: