zondag 19 juni 2011

Verkiezingen

Na de schermutselingen van ruim een jaar geleden tussen de red shirts en het leger heeft premier Abhisit de bevolking herhaaldelijk vervroegde verkiezingen voorgehouden en steeds weer uitgesteld. Op 3
juli gaat het dan eindelijk gebeuren. Spannende tijden voor Thailand.

De gewelddadige demonstraties in Bangkok van vorig jaar hadden de partij van Thaksin geen goed gedaan. De verdeeldheid was niet alleen toegenomen tussen de partijen, ook binnen zijn partij was men niet eensgezind. De grote vraag was welke van zijn partijleden door de grote baas uitverkoren zou worden om Pheu Thai te leiden tijdens de verkiezingen.
Thaksin verkeert immers nog steeds in het buitenland na zijn vlucht voor justitie en had dus iemand nodig die hij kan vertrouwen en die de strijd met de sympathieke intellectueel Abhisit aankan. Er waren binnen de partij geen gedoodverfde favorieten voor deze klus.

Thaksin is echter met een meesterzet gekomen: zijn kleine zusje Yingluck. Door het leiderschap van de partij aan een naast familielid toe te bedelen, houdt hij de touwtjes stevig in handen. Yingluck komt uit het bedrijfsleven en wordt niet gehinderd door enige politieke ervaring. Dat blijkt echter geen enkel bezwaar. Het gaat tegenwoordig in de politiek al lang niet meer om de inhoud, maar om de verpakking. Yingluck is een zeer charmante verschijning en buidt dit goed uit. Ze begeeft zich graag in informele kleding tussen het volk en glimlacht zich de barsten. Verzoeken om diepgaande politieke debatten worden afgewimpeld en lastige vragen van journalisten handig omzeild. Als belangrijkste politieke kwaliteit wordt haar vrouwelijkheid naar voren geschoven. Thailand is nu eenmaal sterk verdeeld en vrouwen zijn veel beter in het tot stand brengen van verzoening dan mannen. Dus moet zij premier worden. Flinterdunne redenering, die er bij het volk in gaat als koek.

De red shirts en hun Pheu Thai partij hebben na de zo dramatisch verlopen demonstraties ineens een positief gezicht. Yingluck heeft met haar hoge aaibaarheidsfactor in korte tijd het imago van de partij omgebogen van wraakzuchtig tot verzoeningsgezind. Volgens alle peilingen hebben premier Abhisit en zijn Democraten over twee weken het nakijken en wordt Yingluck de eerste vrouwelijke premier. Formeel gezien dan, want haar broer krijgt natuurlijk de feitelijke leiding. Het is een soort Hans en Grietje scenario, waarbij Thaksin de grote boze wolf is die zich in de gedaante van zuslief verkleed heeft als lieve, onschuldige oma.

Als Pheu Thai inderdaad de verkiezingen wint, begint het spel pas echt en gaat Thailand een roerige tijd tegemoet. Het achterliggende plan van Thaksin is voor iedereen duidelijk. Na verkiezingswinst zal, onder het motto van verzoening en een schone lei, amnestie worden verleend aan een hele rits politici die veroordeeld zijn of onder verdenking staan van onwettelijk gedrag. Haast is geboden, want zijn dochter trouwt in december en daar wil hij natuurlijk bij zijn.

Amnestie voor Thaksin zal uiteraard niet zonder slag of stoot geaccepteerd worden door het leger en de elite in Bangkok. Met een te verwachten overwinning van Pheu Thai kun je er dus vanuit gaan dat Thailand de rest van het jaar weer veelvuldig de Nederlandse kranten zal halen en het zou me zeer verbazen als er geen gewelddadigheden aan te pas gaan komen. En kijk niet gek op als het dit maal een stuk heftiger wordt dan de ongeregeldheden van vorig jaar. Pessimistisch? Misschien. We zullen het zien. Eerst de verkiezingen op 3 juli maar eens afwachten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Te hopen dat het rustig blijft Toet.. Hoe is't met de koning? Wellicht groter probleem nog als die het loodje legt..