donderdag 31 mei 2012

Reconciliation

In de internationale pers is het de laatste tijd redelijk rustig wat de Thaise politiek betreft, al kwam het koninkrijk gisteren weer even in het nieuws toen bekend werd dat het Department of Intellectual Property een officieel protest heeft verstuurd aan de ambassade van de VS vanwege de omstreden tweet van Lady Gaga. Zoals eerder gememoreerd grapte de megaster na aankomst in Bangkok dat ze op jacht zou gaan naar een nep-Rolex. De verontwaardiging bij de overheid is blijkbaar zo groot dat men zich ertoe laat verleiden om zichzelf volledig belachelijk te maken. Misschien moet het DIP iets beter haar best doen om van de bedenkelijke reputatie af te komen en zich niet zo kwaad maken als een weliswaar beroemd, maar onbeduidend iemand er een grapje over maakt.

Wat interne politieke spanningen betreft was er weinig te melden de afgelopen tijd, maar dat is denk ik een stilte voor een hele grote storm. De roodhemden hebben sinds ze aan de macht zijn de mond vol van 'reconciliation'. Je kunt werkelijk waar geen enkele dag de voorpagina van de krant bekijken of het woord valt meerdere keren. Het online woordenbook definieert reconciliation als 'the reestablishing of cordial relations'. Daarvan kan natuurlijk geen sprake zijn. De reconciliation is een nauwelijks verhuld excuus om Thaksin weer op eigen bodem te brengen onder het mom van zand erover. Om dit te bereiken is een wet bedacht die alle politiek gekleurde veroordelingen sinds de coup van 2006 ongedaan maakt. In plaats van herenigen zal de terugkomst van de Grote Leider de toch al enorme kloof slechts groter maken.

Uiteraard is de oppositie fel tegen en nu de wet in het parlement komt, wordt het spannend. De eerste demonstraties verlopen vredig, maar in het parlement zelf loopt het al uit de hand. Bij de eerste behandeling van de wet wilde de voorzitter van het parlement, een Pheu Thai lid, meteen een stemming beginnen om de wet bovenaan de agenda te plaatsen. De oppositie heeft nogal wat bezwaren en vragen, en wilde daar eerste over debatteren, zoals dat hoort in een democratie. De voorzitter gaf echter te kennen dat de wet urgent is en dat hij de macht heeft om de stemming uit te roepen. Einde discussie, wat hem betreft.

Wat er vervolgens gebeurde kun je in onderstaande filmpje zien. De oppositie komt uit de banken om haar ongenoegen over de on-democratische handelswijze kracht bij te zetten. Thailand is een zeer geemancipeerd land en naar verluid vond er onder de vrouwelijke parlementsleden wat fysieke intimidatie plaats. Tot echte schermutselingen kwam het echter nog niet, maar het zal mij niet verbazen als dat nog komt. Bij Muay Thai (Thai boksen) geldt de eerste ronde ook meestal als opwarmertje, waarna het gevecht echt begint.

Misschien vraag je jezelf af waar de lieftallige premier was, niet toevallig de zus van de persoon waar het allemaal om draait. Ze was afwezig, zoals altijd als er iets belangrijks betreffende broerlief in het parlement besproken wordt. Ze was in het land om dijken te inspecteren. Ook heel belangrijk en daar heeft ze vast heel veel verstand van. Als ze me missen, dan ben ik vissen.


Geen opmerkingen: