zondag 29 april 2012

RIP Danny Kemp

Het is in Bangkok momenteel nauwelijks uit te houden vanwege de onvoorstelbare hitte. April is de warmste maand van het jaar en is dit keer uitzonderlijk heet. De afgelopen dagen wordt in Bangkok de 39 graden gehaald
en in de krant valt te lezen dat het in 30 jaar niet zo heet is geweest. Tijdens het regenseizoen, van juni tot en met oktober, is het ook warm, maar door de regelmatige bewolking is het nog wel uit te houden. In april en mei is er nauwelijks een wolkje te bekennen, dus de zon heeft vrij spel. Als je overdag de buitenlucht inloopt voelt het bijna letterlijk alsof je een oven inloopt. Je voelt de warme lucht op je huid branden. Normaal gesproken is een ritje achterop een motorbike verkoelend, maar de lucht voelt alleen bij snelheden hoger dan 60 km per uur enigzins koel aan. Vrijdagavond ging ik een hapje eten en pool spelen in de stad. In de bars waar ik geweest ben, konden de airco’s het niet bolwerken. In een van de cafe’s gaf de airco aan dat de temperatuur binnen 30 graden was.

Je kunt je voorstellen dat voetballen in deze hitte bijna niet te doen is. Bij ieder sprintje voelt het alsof je adem wordt afgesneden. Ik heb me de afgelopen jaren regelmatig verbaasd dat ik nog niet had meegemaakt dat er iemand onwel werd tijdens het voetballen. Ik heb zelf een aantal keren gevoeld dat ik licht wegtrok als ik na een sprint iets over het veld wilde roepen. Je komt al lucht tekort en je lichaam heeft onvoldoende zuurstof om ook nog eens een luide keel op wil zetten. Best wel beangstigend als je het gevoel hebt dat je zomaar flauw zou kunnen vallen. Ik ben nog behoorlijk fit en als je ziet wat er op het maandelijkse veteranentoernooi (35+) allemaal aan vergane glorie over de velden hobbelt, dan is het eigenlijk best verbazingwekkend dat er niemand onwel wordt.

Gisteren stond er weer een wedstrijd op het programma. Als we van de Fransen zouden winnen, zouden we ze definitief onder ons laten op de ranglijst. Wie wil dat nou niet? Aankomend op het terrein hoorde ik meteen dat de wedstrijden waren afgelast omdat er iemand onwel was geworden en dat het er naar uitzag dat hij het niet zou overleven. Tot mijn grote ontzetting en verbazing bleek het om Danny Kemp van Londoner te gaan. Hij was in de rust onwel geworden. In eerste instantie had men gedacht dat hij uitgedroogd was. Toen zijn teamgenoten merkten dat hij geen hartslag meer had, was de paniek toegeslagen. Er was geen dokter aanwezig en zo goed en kwaad als het ging was er hartmassage en mond op mond beademing toegepast. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op slechts een kilometer en hoewel de meningen uiteen liepen, werd besloten om hem niet zelf te vervoeren, maar op de ambulance te wachten. In Nederland zou die er in een mum van tijd zijn, maar dit is Thailand en het duurde maar liefst 20 to 30 minuten! Ik mag hopen dat het laatste woord daar nog niet over gezegd is. Later kwam het bericht door dat Danny in het ziekenhuis na langdurige pogingen tot reanimatie dood verklaard was. Hartaanval. 39 jaar. Wat een klap.

De Casual League heeft een sterk sociaal karakter en ik ken veel spelers uit de andere teams. Met name binnen Londoner ken ik veel jongens en ik ben regelmatig een biertje met ze gaan drinken. Danny Kemp was een rustige, sympathieke jongen en had een jong gezin met twee kinderen. De Casual League is niet alleen sociaal, maar ook behoorlijk competitief. Bierbuiken kom je er niet tegen. Danny speelde op het middenveld en was zeer fit. In tegenstelling tot de meeste spelers was het voor hem geen probleem om de 80 minuten vol te maken zonder gewisseld te worden (vanwege de warmte duurt een wedstrijd korter dan de gebruikelijke 90 minuten en mag er onbeperkt gewisseld worden). Het voelt onwerkelijk dat een echte sportman als hij ineens in elkaar zakt en overlijdt. Nauwelijks te bevatten.

De vraag die een dag later door mijn hoofd speelt is in hoeverre de hitte hiervan de oorzaak is. Als Danny gisteren niet gespeeld had, was het dan onvermijdelijk op een ander moment gebeurd omdat zijn hart niet in orde was? Of was dit een ongelukkige samenloop van omstandigheden, een zogenaamde perfect storm, en zou Danny nog lang en gelukkig geleefd hebben als hij gisteren niet in de zinderende hitte in het strijdperk was getreden? Het lijkt me goed als de organizatie van de Casual League een discussie voert over de zin en onzin van voetballen bij 40 graden. Als het Danny Kemp overkomt, kan het iedereen gebeuren. Mijn gedachten gaan uit naar zijn teamgenoten en, meer nog, naar zijn jonge gezin dat plotseling zonder hun alom geliefde echtgenoot en vader verder moet.

maandag 23 april 2012

Proud to be a Viking

"We come from the land of the ice and snow,
From the midnight sun where the hot springs flow.
The hammer of the gods will drive our ships to new lands,
To fight the horde, singing and crying: Valhalla, I am coming!
On we sweep with threshing oar,
Our only goal will be the western shore."

Je had de eerste regels van Led Zeppelin's Immigrant Song natuurlijk al herkend. Ik voel me helemaal viking tegenwoordig. Eerder schreef ik al dat ik gestopt was bij mijn oude voetbalteam Cosmos. Volgend seizoen zou ik bij de Scandinavian Vikings beginnen.
Die hadden me echter onlangs al nodig omdat ze weinig spelers hadden voor de uitwedstrijd tegen Pattaya - ieder team kampt met geringe animo voor Pattaya uit. Na dat potje was ik welkom om de resterende vier wedstrijden ook mee te spelen. Een ware verademing na mijn botsing met de Afrikaanse cultuur bij Cosmos. Iedereen is op tijd, speelt zijn potje zonder gezeik en drinkt lekker een pilsje na afloop. Gewoon zoals het hoort in amateurvoetbal.

Afgelopen zaterdag speelde ik mijn derde wedstrijd voor de Vikings, tegen Cosmos. Mijn voormalige team zou bij verlies definitief degraderen. Ze hebben na mijn vertrek bijna geen punt meer gehaald, trek zelf je conclusie :). Mijn nieuwe ploeggenoten vonden het prachtig dat ik scooorde tegen mijn oude team en daarmee bijdroeg aan onze 3-2 overwinning, maar ik ben nog steeds even goed bevriend met veel van die jongens en had geen revanche gevoelens. Wat ik dan wel mooi vond is dat ik door mijn elftal gekozen werd tot man of the match. Na iedere wedstrijd vraagt de aanvoerder aan iedere speler wie zijn man of the match is en vervolgens wordt de uitslag onder genot van een blikje bier bekend gemaakt. Mijn oude team zat niet ver van ons vandaan en het jolige "We love you Maarten, we do" kon ze niet ontgaan zijn.

Het zal duidelijk zijn dat ik weer veel plezier beleef aan het voetbal. Sinds lange tijd kijk ik wekelijks weer rijkhalzend uit naar de komende wedstrijd. Ik zie het ook wel als een eer dat ik als enige niet-Scandinavier ben opgenomen in het meest sociale team van de league.

zondag 22 april 2012

Ouders op bezoek

Vorige maand kwamen mijn ouders voor de derde keer op bezoek in Thailand. We hebben regelmatig contact in de digitale wereld via email en skype, maar de laatste keer dat we elkaar in het wild ontmoetten was juni 2010. Ze zijn inmiddels redelijk
vertrouwd met Thailand en vooral mijn vader weet de weg in de miljoenenstad Bangkok al goed te vinden. Volgens het gebruikelijke recept waren ze tijdens de weekends zoveel mogelijk in Bangkok en maakten doordeweeks uitstapjes in het land. Eerst
stond een fietstocht in de heuvelachtige wijnstreek Khao Yai op het programma, niet al te ver boven Bangkok. Na terugkeer in Bangkok namen ze het vliegtuig naar Chiang Mai in het Noorden, ondanks de 1 miljoen inwoners een relaxte stad, gespeend van hoogbouw
en met veel bezienswaardigheden van culturele en natuurlijke aard. Laatste bestemming was het strand van Cha Am, niet ver van populaire badplaats Hua Hin. Daar ben ik twee dagen langs geweest. We zijn in Hua Hin
geweest om uit eten te gaan en hebben het oude koninklijke paleis bezocht, dat vrijwel geheel van hout gemaakt is en grotendeels open is vanwege het warme klimaat. Het Thaise respect voor hun koningshuis is grenzeloos en ik kwam er niet in met korte broek tot net boven de knie. Vandaar dat je me in bijgaande foto met een vreemd gewaad om mijn benen ziet. Tussen de uitstapjes door zijn we een aantal malen in Bangkok uit eten geweest en zijn ze komen kijken hoe ik tegenwoordig woon. Na drie keer hebben ze al vrij veel van Thailand gezien, maar er zijn nog wel een paar bestemmingen over die de moeite waard zijn en Laos en Vietnam liggen naast de deur, dus ik hoop mijn ouders volgend jaar of het jaar daarna weer in Thailand terug te zien. Het eerst volgende weerzien volgt echter al in juni als ik voor drie weken naar Nederland kom.

zondag 8 april 2012

I'm a danca

Mijn vorige stukje, waarin ik aankondigde om weer eens wat vaker te schrijven, is alweer 8 weken oud. Ik plaats vaak wat foto’s of video bij mijn stukjes en mijn camera is inmiddels zover afgetakeld dat er weing lol meer te beleven is aan het schieten van dat materiaal. Ik was van plan om een iPhone te kopen  en dan weer wat vaker wat beelden uit Thailand op het blog te zette. De aankoop liet echter wat langer op zich wachten om gebruik te kunnen maken van een promotie. Afgelopen week was het dan toch zover en nog geen vijf minuten nadat ik de winkel van True Move met 50% korting verliet, diende het eerste video moment zich al aan.

Ik had al een keer eerder rond mijn werk een Westerse mafketel gesignaleerd, die op straat pantomime aan het spelen was, of wat daar voor door moet gaan. Op de weg terug van de winkel naar werk zag ik hem weer. Hij had zijn koptelefoon op en verkeerde in zijn eigen wereld. Het leek hem te ontgaan dat ik hem op drie meter afstand aan het filmen was. Hij heeft duidelijk een tik van de molen gehad, maar toch ziet hij er goed verzorgd uit. Ik vraag me dan af waar zo’n kerel woont en hoe jij aan geld komt.

Ik leek de enige te zijn die aandacht had voor de idioot. De Thais lopen hem voorbij alsof ze hem niet zien. Dat is typisch Thais. Ze zullen ongetwijfeld hun bedenkingen hebben bij deze vertoning, maar laten dat niet merken. Waar ‘wij’ op zijn minst toch eventjes kijken naar zo’n dwaas, houdt de Thai de blik strak vooruit en houdt de pas erin. Ze negeren het liever dan er aandacht aan te besteden. Het is niet des Thais om anderen te veroordelen. Ze laten mensen  graag in hun waarde. Ik niet. Ik gebruik rustig woorden als mafketel en idioot. Ik had de Thaise voorbijgangers graag ‘a penny for their thoughts’ gegeven.

Hoewel deze figuur nogal een extreem geval is, lopen er nog meer vreemde Westerse vogels rond in de City of Angels. Nu ik een iPhone heb, is het wat makkelijker om ze ongemerkt op de gevoelige plaat vast te leggen. Verwacht dus op termijn nog meer foto’s en video’s van Elvis en consorten.