donderdag 11 maart 2010

Vandaag is rood

Het is momenteel spannend in Bangkok. Er zullen dit weekend grote demonstraties plaatsvinden als uitvloeisel van de recente rechtzaak tegen Thaksin. De uitspraak luidde dat hij de regels tijdens zijn ambtstermijn als premier had overtreden en derhalve is 60% van zijn vermogen van 2 miljard dollar ingevorderd. De red shirts hebben ten doel om een miljoen demonstranten op de been te brengen en de regering op vreedzame wijze op de knieen te dwingen.

Wat er precies zal gebeuren en welke uitwerking dat zal hebben, is zeer ongewis. Zullen er daadwerkelijk een miljoen mensen vanaf het platteland naar Bangkok trekken? Zullen de demonstraties vredig verlopen, zoals beloofd? Zal dat genoeg zijn om de regering omver te werpen? Hoe zal het leger reageren bij geweldadigheden? De regering heeft geen halve maatregelen getroffen en Bangkok is in opperste staat van paraatheid. De International Security Act is in werking gesteld, wat de autoriteiten verregaande bevoegdheden verleent om de orde te handhaven. Er zal een macht van 50,000 soldaten en politiemensen op de been zijn.

Donderdag cirkelden de helikopters al boven de stad. Vrijdag gaat het feest beginnen. Demonstranten vanuit het hele land zullen zich op een aantal plaatsen buiten de hoofstad verzamelen, om vervolgens en masse een aantal locaties in het centrum te bezetten. Een van deze plaatsen is vlakbij ons kantoor. Uit voorzorg is ons kantoor vrijdag dicht en dient er thuis gewerkt te worden. Wat voor consequenties de demonstraties verder nog voor mijn dagelijkse leventje zullen hebben, zal moeten blijken. Tot mijn grote chagrijn kreeg ik net een mailtje dat mijn voetbalwedstrijd van zondag alvast is afgelast. Veel harder kunnen ze me niet treffen! De leiders van de red shirts hebben aangegeven dat er slechts geld is voor drie tot vijf dagen demonstreren, dus langer zal het ongemak hopelijk niet duren.

Het lijkt mij sterk dat er genoeg demonstranten op de been zullen zijn om de hele stad plat te leggen en ik geloof er al helemaal niet in dat de regering af gaat treden om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. Ze hebben hier wat meer te verliezen dan een lachwekkend Nederlands ministersalaris. Ik denk dat het dit keer nog met een sisser af zal lopen. Ooit zal de bom barsten, maar hopelijk nu nog even niet.

Tot slot de wijze en poetische woorden van onze landgenoot die onlangs ook een groot deel van zijn vermogen kwijtraakte. Laat Thaksin er een voorbeeld aan nemen:
"Rood is al lang het rood niet meer
Het rood van rode rozen
De kleur van liefde van weleer
Lijkt door de haat gekozen"

Prachtig stukje kitsch toch?

2 opmerkingen:

Marieke zei

19 februari jl. was Bon Scott 20 jaar dood, maar jij kiest ervoor Marco Borsato te citeren. Ik ben blij dat papa en mama in thailand zijn om vast te stellen of jij nog wel echt Maarten Kallenberg bent.

Maarten in Bangkok zei

Okee dan, tekst van Bon.
Ook met het thema Rood, ook toepasselijk.
Een tekst die Thaksin wellicht meer aanspreekt:
"If you want blood, you got it
Blood on the streets
Blood on the rocks
Blood in the gutter, every last drop
You want blood, you got it"